Jókai Színház: Mefisztó

Szerencsém volt megtekinteni a Komáromi Jókai Színház legújabb darabját, a Mefisztót, ami Klaus Mann 1936-ban megjelent regényének történetét dolgozza fel. A darabot főleg olyan embereknek ajánlom, akiket érdekelnek a második világháborús Németország mindennapjai. A történet folyamán érdekes képet kapunk arról, hogy egy művészt milyen módon korlátozta az akkori hatalom a kiteljesedésben. Ezt mind a főszereplő, Hendrik Höfgen karakterén keresztül éljük át, aki korának egyik legtehetségesebb színésze.

A darab látványvilága kiemelkedő, ugyanis a díszlet zseniálisan lett kivitelezve. Ebből is kiemelkedik a két hatalmas láb (haha), ami szemlélteti a fasiszta hatalmi elnyomást.

Személy szerint a színészi játékkal is meg voltam elégedve, bár előfordult, hogy úgy éreztem, a főszereplő egyedül van a színpadon a többi karakter jelenlétének és aktivitásának ellenére.

Azoknak, akik tervezik megtekinteni a darabot, azt szeretném tanácsolni, hogy agyilag mindenképp kipihentek legyenek, mert ez egy erős, hosszú és mentálisan leterhelő darab. Nem szeretnék semmi konkrétumot mondani, viszont a nácizmus erős jelenlétére mindenképp készüljetek fel. Ezzel kapcsolatban volt pár jelenet, ami enyhén fogalmazva eléggé sokkolt. Hiába tanulja az ember a történelmet, teljesen más érzés, amikor a valóságban bemutatják, milyen szintű volt akkor a propaganda.

Ez nem egy vidám darab, úgyhogy senki se számítson arra, hogy nevetve, esetleg kuncogva fog kijönni a színházból. Ennek ellenére viszont mindenképp érdemes legalább egyszer megnézni.