Hírek – Ahogy én látom

Sport:

A hír: Kisorsolták a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének párharcait, illetve az elődöntőjének ágát. A Real Madrid a címvédő Manchester Cityvel, az FC Barcelona a Paris Saint-Germainnel, a Bayern München az Arsenallal, az Atlético Madrid pedig a Borussia Dortmunddal vív meg. Az első forduló a vártnál is nagyobb izgalmakat hozott. A Manchester City egy káprázatos meccsen 3-3-mazott a Santiago Bernabéuban, a Bayern pedig Harry Kane vezérletével játszott 2-2-t korábbi városában, Londonban. Szerdán a másik két mérkőzésre sem eshetett panasz a nézők részéről. Az FC Barcelona az ellenséges párizsi környezet ellenére is győzni tudott 3-2-re egy parádés meccsen, valamint az Atlético Madrid is 2-1-es előnnyel várhatja a 2. meccset.

R. J.: Ennél izgalmasabb meccseket szerintem nem is kaphattunk volna. Barca-szurkolóként óriási öröm látni, hogy végre egy ilyen nehéz helyzetben is helyt tudott állni a csapat, melynek véleményem szerint a kulcsa a veteránok és fiatalabb játékosok közötti egyensúly megteremtése volt. A kezdő 11-ben Lamine Yamal (16 éves) és Pau Cubarsí (17 éves) is helyett kapott, akik úgy játszottak, mintha ez már a 10. BL-szezonjuk lenne. Az utóbbi évek csalódásai után eléggé megijedtem, miután a PSG a 2. félidő elején 2 gólt is szerzett, de Xavi csapata be tudta bizonyítani, hogy igenis helyük van Európa legjobbjai között. Kiemelném még Gündoğant is, aki ebben a szezonban szinte minden héten a csapat húzómotorja, valamint természetesen Raphinhát, aki első két BL-góljával a meccs embere címet is elnyerte. Ennek ellenére még semmi sem dőlt el, izgatottan várom a 2. meccset, ahol szintén közel hibamentesen kell majd a Barcának játszania ahhoz, hogy az elődöntőbe kerüljön

Politika:

A hír: Április 6-án új államfőt választott magának Szlovákia. A korábbi külügyminiszter Ivan Korčok (független, de az ellenzéki pártok által támogatott) Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnökkel mérkőzött meg az előzetes várakozáshoz képest nem olyan szoros csatában. Pellegrini közel 200 000 szavazattal győzedelmeskedett, tarolva a magyarok által lakott megyékben. Korčok csupán a pozsonyi járásban tudott több szavazatot begyűjteni, ott azonban több mint az emberek 65%-a szavazott neki bizalmat.

Egyetlen magyar jelöltként a 2,9%-ot szerző Forro Krisztián (Szövetség) a választás 2. fordulójában Peter Pellegrinit támogatta, amivel jópáran nem értettek egyet a magyar közösségben, főleg annak dacára, hogy Ivan Korčokkal le sem ült tárgyalni az első forduló után a Szövetség elnöke.

R. J.: Magyar szemmel nézve a második forduló ismét egy „szavazzunk a kisebbik rosszra” történetre sikeredett (sajnos már szinte minden választáshoz így kell hozzáállni). Mindkét fél szájából hallottunk már nem túl magyarbarát kijelentéseket, ennek ellenére a választás előtti hetekben Ivan Korčokot már Ódor Lajos tanította magyarul egy TikTok-videóban, Pellegrini is nagyon szép szavakkal szólt a felvidéki közösséghez. Szerintem elég nevetséges, hogy ismét csak akkor vagyunk jók és fontosak, ha a szavazatainkra van szükség, és bátran merem mondani, hogy fél év múlva már azt sem fogja akarni tudatosítani az államfő, hogy itt magyarok is élnek (egyébként ezt nem csak Pellegrini ellen mondom, valószínűleg Korčok sem cselekedne másképp a helyében).

Tudomány:

A hír: Az apró mikroműanyag-darabkák az artériáinkban növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy 257 embert vizsgáló tanulmány, mely az artériákat eltömítő anyagokat vizsgálta, megállapította, hogy ezeknek a mikroműanyagoknak a jelenléte nagyjából 4-szeresére növelte a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, stroke vagy halál kockázatát. „Nagyon, nagyon, nagyon kevés dolog növeli meg ennyire ezeknek a megbetegedéseknek a kockázatát” – mondta Dr. Aruni Bhatnagar, egy érrendszeri kutató a Louisville-i Egyetemen, aki egyebként nem vett részt a kutatásban.

R. J.: Mint ez a tanulmány is mutatja (a sok közül), a túlzott műanyaghasználatnak nincs jó vége. Nem csak környezetünket, de a saját testünket is csúnya módon roncsoljuk vele. Pár tipp:

  • Kaját a suliba ne a műanyag dobozokban és zacskóban hordjuk, inkább vegyünk fémes verziót, vagy másik alternatíva a méhviaszos kendőkbe csomagolás.
  • Vizet ne műanyag palackokból igyunk, inkább vegyünk egy minőségi fém vagy üveg palackot, ami jópár évig kitart.
  • Próbáljunk természetes anyagokból készült ruhát hordani, kerüljük a polyestert és társait.