Hírek – ahogy én látom

A hír: A magyar labdarúgó-válogatott 3:1-es győzelmet aratott a telt házas Puskás Arénában Montenegró ellen az Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulójában, így megszerezte az első helyet a G-csoportban.  Elképesztő sikert ért el a magyar futball vasárnap, mikor is a Montenegró elleni győzelem után elmondhatta magáról válogatottunk, hogy az egész naptári évben veretlen tudott maradni. Az új csapatkapitány, Szoboszlai Dominik remek játékával nagyban hozzájárult ehhez a 12 meccse tartó sikerszériához. 

R. J.: Annak ellenére, hogy a válogatottunk az utóbbi 3 mérkőzésen (a sok sérült miatt is) nem játszott kifejezetten jól, a montenegróiak elleni 2.félidőre Szoboszlai Dominik vezérletével összekapta magát és fordítani tudott. Az EB-n az ennél mutatott játéknál viszont jobb fog kelleni, ha be akarják tartani az ígéreteiket a játékosok.

A hír: Október 25-én összeült az új szlovák parlament, és megalakult a 4. Robert Fico-vezette szlovák kormány, amellyel így ő lett az ország újkori történetében a legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó miniszterelnök. Legutóbb 2016-ban nevezték ki a kormány élére. A kabinettben a SMER 6, a Hlas-SD 7, az SNS 3 tárcát kapott. A magyar szempontból fontos külügyi tárcát a SMER (Juraj Blanár) szerezte meg, a kulturális tárcát pedig az SNS (Martina Šimkovičová) kapta.

R. J.: Botrányos hír nekünk, felvidékieknek, hogy egyetlen magyar képviselőnk sem jutott be a parlamentbe. A pártok széthúzása, szervezetlenség, egy igazi politikai vezér hiánya mind közbejátszottak abban, hogy idáig jutottunk.  A kormány oldaláról megszokott módon rengeteg ígéret hangzott el, hát majd meglátjuk….

A hír: Krausz Ferenc Pierre Agostini és Anne L’Huillier megosztva kapták a 2023-as fizikai Nobel-díjat „az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért, amelyekkel az anyag elektrondinamikáját lehet tanulmányozni”. Ez a félmondat először bonyolultnak tűnik, de lényegében annyit takar, hogy egy szinte elképzelhetetlenül rövid időintervallum alatt lehetséges megvizsgálni az elektronok tulajdonságait és aktivitását.

Krausz Ferenc móri születésű magyar fizikus, 1985-ben párhuzamosan szerzett villamosmérnöki oklevelet a Műegyetemen és fizikusi diplomát az ELTE TTK-n, 2003-ban a németországi Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójává nevezték ki, emellett 2004 óta a müncheni Lajos–Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapták az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. A magyar biokémikus felfedezésén is alapul a koronavírus ellen hatásos vakcina. A tudós évek óta Németországban dolgozik munkacsoportjával, amellyel tovább folytatják kísérleteiket az mRNS más típusú alkalmazásait – például rákos betegségek vagy szívelégtelenségek kezelése – is kutatva.  

R. J.: Csodás látni, hogy magyar tudósok ennyire megállják magukat a nagyvilágban, azonban szerintem egy kicsit mindegyikünknek megfájdul a szíve, ha rágondolunk, hogy ezek a briliáns emberek mindketten csak külföldön tudtak kiteljesedni. A tanári szakma presztízsének elvesztése, a régi iskolarendszer megtartása, az oktatásba befektetett pénz hiánya vezethetett egészen odáig, hogy a most végzős diákoknak sokkal kecsegtetőbbnek látszanak a külföldi egyetemek és a kiköltözés. 

A hír:A Szlovákiai Magyar Középiskolások Szövetsége (SZMKSZ) működése során többször is kapott tagjaitól visszajelzéseket az oktatás területén fellépő problémákról.

„Épp ezért határoztuk el, hogy egy kérdőívvel felmérünk három területet (diákönkormányzatok helyzete, szlováknyelvoktatás, a NIVAM magyarok irányában végzett tevékenysége), feltárva a lehetséges gondokat. Terveink szerint a beérkezett válaszokat figyelembe véve elkészítünk egy megoldási tervezetet, amit majd bemutatunk az Oktatásügyi Minisztériumnak” – fogalmaz az SZMKSZ közleménye.

Az SZMKSZ minden felvidéki középiskolást arra bíztat, hogy töltse ki ezt a kérdőívet, ami csak pár percet vesz igénybe. A kérdőívet itt lehet kitölteni:  https://forms.gle/qwoGH6i6haGJq7uQ9

R. J.: Személy szerint rengeteg örömmel tölt el, hogy végre a szlovákiai magyar középiskolások is hallatni akarják hangjukat az országban. Rengeteg esetben tapasztaltam már, hogy az emberek csak panaszkodni tudnak a szlovák nyelv oktatásáról vagy az általunk ért negatív megkülönböztetésekről. Itt az alkalom, hogy végre elmondhassuk ezeket a problémáinkat, úgyhogy mindenkit arra ösztönöznék, hogy töltse ki ezt a kérdőívet!