Csokiszalámi

Sokféle édesség létezik a: „mindent-is-összekeverek-egy-nagy-tálban” technikával készíthetők közt. Ilyen a macskaszem, a kókuszgolyó, és a különféle csokiszalámik, amelyekhez többnyire tojás is kell.

Amikor egy képen megláttam ezt a csokiszalámit, rögtön megakadt a szemem rajta, és elhatároztam, hogy rögvest elkészítem. Nagyon kis csinos a külseje. Olyan igazi szalámis.

Ráadásul tojásmentes, sütés nélküli, néhány hozzávalós változat, egy olyan alaprecept, melyet akár saját ízlésünkre is alakíthatunk. Nagyon gyorsan, mindössze 15 perc alatt összedobható. Tálalás előtt érdemes 1-2 órára a hűtőszekrénybe tenni, s ha ez megvan, máris kész és fogyasztható a finomság.  

HOZZÁVALÓK:

  • 200 g 55%-os étcsokoládé
  • 100 g vaj
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 150 g porcukor + a pár evőkanálnyi a beborításhoz
  • 10 g rum
  • 100 g háztartási keksz durvább darabokra törve

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és a rumot, jól elkeverjük, hogy a massza egynemű, csomómentes legyen. Ehhez hozzáküldjük a kekszdarabokat, és alaposan elkeverjük az egészet.
  2. A masszát egy kb. 40×40-es sütőpapírra borítjuk, hengert formálunk belőle, majd szorosan feltekerjük, és hengergetjük, hogy szép alakú rúd formát kapjunk. A végeknél szorosan megkötjük, hogy jól tartsa a masszát. 2 órára hűtőbe tesszük.
  3. Ha megszilárdult, eltávolítjuk a sütőpapírt, és porcukrot szitálunk a henger felületére, amelyet kézzel egyenletesen rásimítunk, hogy egy szép bevonatot kapjon. A porcukorréteg alatt szépen kirajzolódnak a minták, és igazi szalámi külsőt kölcsönöznek a finomságnak.

Felszeleteljük, és egy csésze kávéval átadjuk magunkat az élvezeteknek.