EMBTRAG – Az ember tragédiája modern köntösben

Színház: Katona József Színház
Rendező: Székely Kriszta
Szöveg: Madách Imre, Nádasdy Ádám átirata
Bemutató: 2023. október 8.

Úgy tartják, a színház feladata, hogy érzelmeket váltson ki az emberből: nevettessen, megsirasson, elkomorítson vagy éppen összezavarjon, s mindemellett elgondolkodtasson. Sosem értettem, miért mondják ezt. Azt hittem, talán csak én nem éreztem ezt. Az EMBTRAG megváltoztatta a nézőpontomat: bebizonyította, mit is képes tenni a színház az emberrel.

Iskolánk diákjaival a húsvéti szünet előtt Budapestre látogattunk, a Katona József Színházba, ahol megtekintettük az EMBTRAG – Keressétek az Urat, amíg megtalálható! c. darabot.

A rendező Madách Imre: Az ember tragédiája c. drámai költeményét és Nádasdy Ádám prózai átiratát vette alapul. Az eredeti mű nem tartozik az legegyszerűbb alkotások közé. Nehezen olvasható és értelmezhető. Sokak már a cím hallatára fanyalognak. Éppen ezért fél is az ember darabtól. Különösen, mikor meglátja a „játékidő: 180 perc két szünettel” feliratot. Szerencsére, a színház tesz érte, hogy az idő múlását ne érezzük. Csupán az első jelenet tűnik végtelennek.

Az ember tragédiája a teremtés történetét járja körbe. Lucifer megpróbálja bebizonyítani az Úrnak, hogy az ember tönkreteszi, amit alkotott. Az ördög végigvezényli Ádámot a történelmen, s megpróbálja elültetni benne a tagadás gondolatát. Éva különböző alakokban talál rá mindig Ádámra. Az EMBTRAG is ezt meséli el, kisebb különbségekkel.

A rendezés során az eredeti jelenetek keresztülmentek amolyan átváltoztatáson. Egyes színekre a kelleténél később kerül sor, míg mások –látszólag – kimaradnak. Azonban ők is felfedezhetők, ha jól figyel az ember. Székely Kriszta belehelyezte Madách képeit egy abszurd világba. A vallás, a szexualitás megjelenésekor rezeg léc. Azon gondolkozhat a néző: vajon a rendező nem lépett túl egy határt?

A színház belefűzi a jelenkor problémáit: politika, mobilhasználat, figyelmetlenség stb. A múltat és jövőt egyaránt látogató Ádám történetébe. Lucifer – Pálmai Anna játékában –, mint a bűn, a gondok megtestesítője jelenik meg. Az abszurd képeken keresztül nem mindig jutnak át a gondolatok. Az eredeti mű ismerete nélkül pedig nehéz értelmezni a látottakat. Éppen ezért a darab megtekintése előtt ajánlom utánaolvasni Madách művének.

Az EMBTRAG során szükség van a figyelemre. Rejtett szavak, apró tettek, parányi mimika – ezek mind hozzátesznek nem csupán a színház látványvilágához, hanem a darab mögött rejlő üzenetet is élesítik.

Ajánlanám annak:      

  • aki szereti megélni a színházat
  • aki szeret elgondolkodni azon, amit lát
  • aki figyel a részletekre
  • aki meg akarja kicsit szeretni Az ember tragédiáját

Nem ajánlanám annak:        

  • aki nem szereti a hosszú darabokat, s inkább a könnyű színházat választaná
  • aki szende lelke számára a szélsőséges jelenetek sokak lehetnek

„A cél, megszűnte a dicső csatának,
A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga.”